De zichtbare impact van herontwikkeling

De zichtbare impact van herontwikkeling

In de vorige TRED publiceerden we dat Locatus constateerde dat de winkelleegstand momenteel daalt. Winkelgebieden blijken veerkrachtiger dan gedacht. Het voorspelde bloedbad in de winkelstraat is in 2022 uitgebleven. De Retail Risk Index van Locatus, een maatstaf voor de gezondheid van winkelpanden in winkelgebieden, ziet er momenteel zelfs beter uit dan in 2019 of 2018. Hoe kan dit ‘herstel’ worden verklaard?

Door een analyse van jaar-op-jaar mutaties in de database van Locatus is te achterhalen welke 4.000 verkooppunten uit de voorraad zijn gehaald. Laten we even inzoomen en bestuderen welke verkooppunten dat zijn in de winkelgebieden (de basis van de Retail Risk Index).

– Deze panden bevonden zich hoofdzakelijk in winkelgebieden waar het initiatief tot herontwikkeling jaren geleden is begonnen. En waarvan je nu de resultaten ziet.

– Vrijwel alle panden die uit de voorraad zijn genomen hadden een hoge RRI (= hoog risico op stoppen). Ze waren dus al gekenmerkt als ‘ongezond’.

– De helft van de panden die uit de voorraad zijn genomen stond in 2021 leeg, en vaak ook al de jaren ervoor.

– De andere helft van de panden toont opvallend veel wisselingen van eigenaar, zit in een minder aantrekkelijke straat of maakt deel uit van een branche die krimpt.

– De uit-de-voorraad ontwikkeling zie je in alle typen winkelgebieden. De typen ‘hoofdwinkelgebied groot’, ‘hoofdwinkelgebied klein’ en ‘kern verzorgend centrum klein’ zijn hierin relatief licht oververtegenwoordigd.

– Alle provincies dragen bij aan het uit-de-voorraad nemen van winkelpanden.

Verder lezen? Het hele artikel vindt u in de TRED maart editie. Bestel hierbij de Maart editie van TRED.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0