Europa’s winkelstraten zijn zichzelf niet meer

In Europa’s bekende winkelstraten, boulevards en high streets heeft zich een aardverschuiving voorgedaan. Lang was dit de skybox van de retail. Winkeliers wisten dat je hier over de hoofden kon lopen.

Paradepaardje
Zo’n plek voor het paradepaardje mocht best wat kosten. Tegenover torenhoge huren stond immers een garantie op mensenmassa’s met bungelende tasjes aan hun arm. Voor zelfstandige winkels waren de hoofdwinkelstraten steeds minder weggelegd, waardoor het winkelaanbod nu op elkaar lijkt. Grote, internationale ketens domineren het straatbeeld. Of je nu op Oxford Street of de Champs-Élysées loopt: overal vind je een Zara, een McDonald’s, een H&M en nog een Zara. Toch stond er altijd een rij voor de kassa.

Huren onder druk
Sinds de uitbraak van het coronavirus lijkt juist op die plekken een bom ontploft. Overal in Europa zijn de toeristen en dagjesmensen verdwenen, in bekende winkelstraten zitten de luiken potdicht. In veel landen zijn alleen essentiële winkels nog open. In de Brusselse Nieuwstraat – ‘de Belgische Kalverstraat’ – is het nu bijvoorbeeld akelig rustig. Hier zitten veel modewinkels, juist de branche die nu hard wordt geraakt. Geen wonder dat de huren onder druk staan.

Bron: FD.nl

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0