Explosieve groei faillissementen

Explosieve groei faillissementen

Het aantal faillissementen is in het eerste kwartaal van 2023 met ruim de helft gestegen. Vooral cafés, restaurants en (web-)winkels legden het loodje. In totaal gingen van januari tot en met maart 781 bedrijven en instellingen op de fles tegen 506 in de eerste maanden vorig jaar. Dit is een stijging met 54,3 procent.

In Nederland daalde het aantal faillissementen in 2020 en 2021 sterk. Dat was vooral te danken aan de coronasteun. Na de beëindiging daarvan bleef het aantal bedrijven dat bankroet ging in eerste instantie laag, maar in de laatste drie maanden van het jaar keerde het tij. Uiteindelijk steeg het aantal faillissementen in heel 2022 met 14 procent.

De snelle stijging in de eerste maanden van dit jaar verbaast Theo Smid, senior econoom bij kredietverzekeraar Atradius, niet. “Wij zien de claims vanwege betalingsachterstanden al een tijdje oplopen. Die achterstanden zijn vaak een voorbode van faillissementen.”

In de detailhandel steeg het aantal faillissementen met een factor drie, tot 79. Vooral het luxere segment heeft het moeilijk. Atradius-econoom Smid: “Dat geldt ook voor webwinkels. Voor een deel wordt dit opgevangen doordat consumenten weer meer fysiek zijn gaan winkelen, maar per saldo zie je de omzetten dalen.”

Bron:  faillissementsdossier.nl

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0