Kleding blijft in Nederland nog buiten de greep van het inflatiespook. Waar de inflatie momenteel torenhoge niveaus bereikt vooral door sterk stijgende prijzen van energie en voeding bewegen de prijzen van kleding nauwelijks. Integendeel in juni en juli dit jaar kwamen de kledingprijzen gemiddeld nauwelijks van hun plaats. Herenkleding met wat hogere prijsstijgingen is de enige dissonant binnen het kledingsegment. Dames- en baby- en kinderkleding zijn dan ook verantwoordelijk voor de ingetogen prijsstijging van kleding in de eerste zeven maanden van dit jaar. Overigens is kleding in 25 jaar tijd niet duurder maar goedkoper geworden. Dit blijkt uit een analyse van CBS-cijfers door onze redactie.
Kleding ruim 2 procent duurder in eerste zeven maanden dit jaar
Vergeleken met de eerste zeven maanden van vorig jaar is kleding in de periode januari-juli dit jaar 2,2 procent in prijs gestegen. Deze stijging kwam dit jaar vooral tot stand in de maanden januari t/m mei toen de stijging van de kledingprijzen varieerde van 3,9 procent in januari tot 2,0 procent in maart. In juni dit jaar daalden de kledingprijzen met 0,1 procent om in juli met slechts +0,9 procent te stijgen. De stijging van de kledingprijzen steekt schril af tegen de ontwikkeling van de inflatie in de eerste zeven maanden van dit jaar: de inflatie steeg in deze periode met 8,5 procent met als voorlopige piek juli dit jaar toen de inflatie toenam tot +10,3 procent. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn het vooral de prijzen van energie (+107,9 procent) en voeding (+8,1 procent) die de inflatie opdrijven.
Herenkleding meest in prijs gestegen, babykleding het minst
In de periode januari-juli dit jaar zaten de prijzen van herenkleding binnen het kledingsegment het meest in de lift. In totaal stegen de herenkledingprijzen in die periode met 4,6 procent. Herenkleding werd in januari dit jaar het meest duurder (+7,1 procent) terwijl de laagste prijsstijging in maart werd bereikt (+2,6 procent). In juli werd herenkleding vergeleken met juli vorig jaar 3,5 procent duurder. Dameskleding steeg in de eerste zeven maanden van dit jaar met “slechts” 1,7 procent. In januari was de prijsstijging hier op zijn hoogst (+3,6 procent) om in juni zelfs met 1,1 procent te dalen. In juli dit jaar stabiliseerden de prijzen van dameskleding (+0.6 procent). Baby- en kinderkleding stegen nauwelijks in prijs in de eerste zeven maanden van dit jaar (+0,3 procent). In de laatste twee maanden werd baby- en kinderkleding zelfs goedkoper: in juni -3,2 procent en in juli -2,0 procent. In april was de prijsstijging het hoogst: +2,2 procent).
Kleding in 2021 goedkoper dan in 1996
Vergelijken we de CBS-prijscijfers met die van 25 jaar geleden dan blijkt kleding in die periode 1,7 procent goedkoper te zijn geworden. Herenkleding (+1,6 procent) en dameskleding (+0,2 procent) stegen in die periode licht in prijs, terwijl baby- en kinderkleding 12,0 procent in prijs daalde. De totale inflatie liep van 1996 tot 2021 met +60,1 procent wel op.