INretail: Vijf veelgestelde vragen over huur van winkelruimte

INretail: Vijf veelgestelde vragen over huur van winkelruimte

Ondernemers staan vaak voor diverse vragen met betrekking tot de huur van hun winkelpand. INretail heeft de vijf meest voorkomende vragen van de afgelopen tijd op een rijtje gezet.

 1. Tussentijds opzeggen: Kun je de huurovereenkomst tussentijds opzeggen?
  • Zonder instemming van de verhuurder is het niet mogelijk om de huurovereenkomst zomaar voortijdig te beëindigen. In principe moet de huurder de volledige looptijd van de huurperiode uitzitten.
 2. Winkelpand verkocht: Wat gebeurt er als de verhuurder mijn winkelpand verkoopt?
  • Een verkoop van het pand breekt de huurovereenkomst niet. De nieuwe eigenaar moet de huurrechten van de huurder respecteren alsof er niets is veranderd. De nieuwe verhuurder kan andere plannen hebben met het pand en de huur mogelijk opzeggen om het te herontwikkelen.
 3. Huurprijs verhogen: Mag de verhuurder de huurprijs verhogen?
  • In de meeste huurovereenkomsten is huurindexering opgenomen, waarbij de huurprijs meestijgt met de inflatie. Een andere huurprijs opleggen vereist een afspraak tussen huurder en verhuurder, of kan worden aangevochten bij de kantonrechter als de huur niet meer overeenkomt met vergelijkbare panden ter plaatse.
 4. Hoge huurindexering: Kan de hoge huurindexering van januari/februari 2023 worden aangevochten?
  • De rechtspraak hierover is nog niet eenduidig. Verschillende kantonrechters hebben het verschil tussen oude en nieuwe rekenmethodes toegewezen aan huurders. Het hangt af van de kosten en medewerking van de verhuurder of het aanvechten van de indexering de moeite waard is.
 5. Lekkage en schade: Wat kan een huurder vragen bij lekkage en schade?
  • De verantwoordelijkheden voor schade zijn doorgaans beschreven in de huurovereenkomst. Als lekkage het gevolg is van een gebrek aan het pand, moet de verhuurder dit in principe herstellen. Echter, gevolgschade valt vaak niet onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder en moet mogelijk bij de eigen verzekeraar worden verhaald.

Dit stuk is geschreven door jurist Edwin Hunneman.

Bron: INretail

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0