Marktontwikkelingen in de branche
De situatie in de wereld is in 2022 sinds de laatste corona-lockdowns behoorlijk veranderd. We peilden de meningen van verschillende fabrikanten en agenten in allerlei takken van de branche om een idee te krijgen wat de toekomst gaat brengen. Want de verwachtingen waren afgelopen voorjaar nog dat 2023 weer een ‘normaal’ jaar zou worden, maar is dat ook echt zo? De huidige oorlog in Oekraïne heeft een groot effect op de energieprijzen en de inflatie. In Europa is die inflatie nu op een niveau dat decennialang niet werd waargenomen en dat heeft zijn effect op het consumentenvertrouwen. Een voorspelling voor HW23 is moeilijk… gaf Achim Gabor van Gabor Shoes AG vorig jaar al aan. Herbert Hessels van Arcon, agent van de schoenenmerken ara en Lloyd: “Afgelopen maanden hebben we met heel veel winkeliers gesproken en we merken dat er veel onzekerheid is in de branche. Niet alleen vanwege de gestegen energiekosten en lonen, maar ook vanwege de situatie in Oekraïne. Waar gaat dat heen in 2023? ”
De problemen met toeleveranties blijken echter nog niet overal opgelost als het gaat om grondstoffen, met als resultaat dat sommige prijzen door het plafond gaan en er af en toe lange levertijden kunnen ontstaan. “Sommige toeleveranciers geven nu termijnen af van 6 maanden in plaats van 6 weken! De prijzen op de markt stijgen bovendien nog steeds -katoen is bijvoorbeeld hartstikke duur- dus proberen we dat te ondervangen door eerder in te kopen.”
De industrie maakt momenteel een grondige actualisering door, noteerden we bij een leverancier. “We moeten goed blijven monitoren hoe de wereld zich ontwikkelt en daarop inspelen. Het gebruik van grondstoffen moet bijvoorbeeld ‘voorzichtiger’.” Waarmee wordt bedoeld: meer recyclebaar, minder chemisch… Duurzamer dus. En dat heeft niet alleen voordelen voor het milieu maar ook voor de afhankelijkheid van energiebronnen, grondstoffen en toeleveranciers.
Verder lezen? Het hele artikel vindt u in de Tred januari editie.
