Non-food detailhandel ziet 4% groei

Non-food detailhandel ziet 4% groei

In 2025 wordt een omzetgroei van 4% verwacht voor de Nederlandse non-food detailhandel. Deze stijging is te danken aan een verbeterde koopkracht en de gewenning van consumenten aan hogere prijzen. Vooral persoonlijke verzorgingsproducten en doe-het-zelfartikelen zullen naar verwachting een toename in verkoop zien. Tegelijkertijd wordt een verdere toename van faillissementen verwacht, met name in de modesector.

Toenemende consumentenuitgaven

Na een periode van terughoudendheid in niet-noodzakelijke aankopen, mede door hoge inflatie en economische onzekerheid, zijn consumenten nu meer geneigd om te besteden. Met het herstel van de koopkracht en de gewenning aan hogere prijzen, wordt verwacht dat de uitgaven in de winkelstraten dit jaar zullen toenemen. Persoonlijke verzorgingsproducten blijven populair, en door de aantrekkende woningmarkt wordt een lichte omzetgroei verwacht voor woonwinkels en het doe-het-zelfsegment.

Prijsontwikkelingen en inflatie

De grootste prijsstijgingen in de detailhandel liggen achter ons. In 2024 stegen de prijzen van goederen gemiddeld met 1,5%, met opvallende stijgingen in persoonlijke verzorgingsproducten zoals shampoo en parfum (+3,6%) en schoenen (+2,6%). Kleding en elektronica werden daarentegen iets goedkoper (-0,5%). Voor 2025 wordt een vergelijkbare gematigde prijsstijging verwacht.

Uitdagingen in de modesector

Zowel kleding- als schoenenwinkels realiseerden vorig jaar een omzetgroei van 3%. Voor 2025 wordt eenzelfde groei verwacht. Echter, de sector blijft uitdagend. Verschillende grote modemerken, zoals Esprit en Bristol, gingen failliet. Vooral modemerken in het middensegment hebben het moeilijk door de opkomst van fastfashionketens zoals Primark, Zara en H&M, en de toenemende concurrentie van goedkope Chinese online retailers zoals Shein en Temu. Daarnaast wint tweedehands kleding aan populariteit, zowel online via platforms als Vinted en Marktplaats, als in fysieke winkels.

Aantrekkende woningmarkt stimuleert doe-het-zelf en woonwinkels

De vooruitzichten voor het woonsegment zijn gemengd. Na een lichte krimp vorig jaar, wordt voor 2025 een lichte omzetgroei verwacht voor winkels in woninginrichting. De aantrekkende woningmarkt draagt bij aan deze positieve ontwikkeling, wat ook het doe-het-zelfsegment ten goede komt.

Innovatiekansen in het woonsegment

Woonwinkels staan onder druk door veranderend consumentengedrag en economische onzekerheid. Online winkelen blijft groeien, waardoor fysieke woonwinkels zich moeten herpositioneren als belevings- en adviescentra. Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol: consumenten vragen vaker om milieuvriendelijke en circulaire producten. Innovatie, zoals slimme technologische woonaccessoires en meer mogelijkheden voor maatwerk, biedt groeikansen, maar vereist wel investeringen.

Stabiele groei voor elektronicawinkels

Voor elektronicawinkels wordt een lichte omzetgroei van 2% verwacht in 2025, vergelijkbaar met vorig jaar. Hoewel grote sportevenementen dit jaar ontbreken, draagt de verbeterde koopkracht van de consument bij aan deze groei. Fysieke elektronicazaken hebben echter te maken met de verschuiving naar online winkelen en moeten zich onderscheiden door bijvoorbeeld complexere elektronica aan te bieden waarvoor meer advies nodig is.

Sterke groei in persoonlijke verzorging

Het segment persoonlijke verzorging is het minst conjunctuurgevoelig binnen de non-food sector. Drogisterijen, die producten zoals luiers, paracetamol en tandpasta verkopen, realiseren circa driekwart van de omzet. Het resterende kwart komt van parfumerieën. Voor 2025 wordt een omzetgroei van 8% verwacht, gelijk aan de voorgaande twee jaren.

Balans tussen kwaliteit en betaalbaarheid

De persoonlijke verzorgingsbranche groeit snel, gedreven door een groeiende bevolking, vergrijzing en een toenemende vraag naar gezondheid en welzijn. Consumenten kiezen daarnaast steeds vaker voor natuurlijke en biologische producten, wat bedrijven ertoe aanzet om hun assortiment te verduurzamen. Innovaties, zoals gepersonaliseerde huidverzorging en technologie-gedreven verzorgingsapparaten winnen aan populariteit. De markt is echter ook competitief, met veel nieuwe spelers en merken die strijden om consumentenloyaliteit. Tegelijkertijd beïnvloeden inflatie en hogere productiekosten de prijzen, waardoor bedrijven balanceren tussen kwaliteit en betaalbaarheid.

Bron: ING

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0