Olthuis Schoenen zamelt oude schoenen in voor Syrische vluchtelingen

Olthuis Schoenen start op zaterdag 28 februari met een schoenen-inzamelingsactie voor Syrische vluchtelingen. Oude schoenen kunnen worden ingeleverd aan de Kerkstraat 4b te Hattem, Dorpsstraat 6 te Heerde en Hoofdstraat 87 te Epe. De actie loopt tot eind maart. Daarna worden de schoenen overgedragen aan Stichting De Syrische Hoop, die ze naar Syrië zal brengen. “Alle soorten en maten zijn welkom, als ze maar heel zijn”, zegt eigenaresse Greetje Don. “Toen ik foto’s zag van de kinderen in vluchtelingenkampen in de sneeuw op blote voetjes, vond ik dat wij iets moesten doen. Iedereen heeft tegenwoordig wel een paar schoenen in de kast staan waar niets meer mee gedaan wordt, maar die nog prima zijn. Vandaar het idee om oude schoenen in te zamelen en weg te geven aan die mensen in nood.”

Speelgoed

De schoenen worden door Stichting ‘De Syrische Hoop’ naar de plaats van bestemming gebracht. Don: “We wilden zeker weten dat de schoenen écht naar het gebied gebracht zouden worden. Deze stichting heeft in januari een container kleding en goederen gebracht en binnenkort gaat er weer een heen. Daar zitten dan ook al onze schoenen bij.” Jacqueline Boer, secretaris bij stichting De Syrische Hoop, vertelt: “Kleding krijgen wij volop en ook speelgoed voor de kinderen. Maar er is echt een groot tekort aan goed schoeisel in alle soorten en maten. De actie van Olthuis Schoenen juichen wij daarom enorm toe. Zowel winterschoenen als zomerschoenen zijn welkom, er is een tekort aan alles.” Als dank voor de moeite krijgen de mensen bij inlevering van de schoenen een tegoedbon van 5 euro die ingeleverd kan worden bij aankoop van een nieuw paar schoenen. Don: “Mensen moeten er moeite voor doen om naar onze winkel te komen. Die inspanning willen wij graag belonen.” De kortingsbon kan heel 2015 worden ingeleverd bij de vestigingen van Olthuis Schoenen in Hattem, Heerde en Epe.

11 miljoen vluchtelingen

Volgens Amnesty International zijn er op dit moment ruim 11 miljoen mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld in Syrië.  Ongeveer 7,6 miljoen mensen zijn binnen Syrië ontheemd, 4 miljoen zijn het land ontvlucht. De families leven veelal in geïmproviseerde tentenkampen. Er is behoefte aan kachels, dekens, tentzeil en voedsel. Gerard Jonkman, hulpverlener van het Rode Kruis in Libanon, was eerder dit jaar in een van de besneeuwde kampen in de Bekavallei: “Sommige vluchtelingen lopen op blote voeten of sandalen zonder sokken, terwijl het er ‘s nachts min 10 graden Celsius is. Er is een groot gebrek aan brandstof om de onderkomens enigszins warm te houden en ook de afwatering in het kamp is belabberd; het water loopt dwars door de tenten.”

Olthuis Schoenen

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0