Omzetgroei detailhandel loopt hard op

De omzetgroei in de detailhandel liep het afgelopen jaar flink op. De groei van de Nederlandse winkeliers in 2018 was groter dan een jaar eerder. De branche profiteerde onder meer van de economische groei en de groei van de consumentenbestedingen in zijn geheel. De winstgroei bleef daarentegen achter in vergelijking met het mkb als geheel, bijvoorbeeld door de komst van nieuwe marktpartijen met flinterdunne marges. In de kledingbranche realiseerden winkeliers wel omzetgroei, maar nam de winst af. Dit meldt RetailNews naar aanleiding van een rapport van accountantsorganisatie SRA.

De omzetgroei van de detailhandel steeg van 6% in 2017 naar 7% in 2018. De winstgroei daalde echter van 11% naar 4,6%, wat opnieuw een halvering is ten opzichte van een jaar eerder. Ook het aantal retailers met een lagere winst groeide. In procenten was dat een groei van bijna 4%. Het rapport meldt verder dat de onderlinge verschillen in de detailhandel opnieuw zijn toegenomen.

Personeelskosten liepen in 2018 op met 6%, evenals in 2017. De loonkostengroei steeg van 4,4% naar 5,7% en de overige personeelskosten, waar uitzendkrachten en flexibel personeel onder vallen, daalde van 19,3% naar 5,6%. Volgens het rapport komt deze sterke daling doordat er meer focus is op vaste dienstverbanden.

Het eigen vermogen nam toe met 7,1%. Verder stegen zowel de kortlopende als langlopende schulden, terwijl de langlopende schulden in 2017 nog met 6% daalden.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0