Ondernemer aan het woord: Anton Noijen

 In Businessnieuws

Anton Noijen

Anton Noijen, Antonio Due Shoe Import:
“We hebben de afgelopen periode een stuk minder goed verkocht. In de eerste twee weken werden er orders geannuleerd en orders verkleind. Al met al hebben we denk ik 25% (sportieve schoenen) tot 50% (elegante schoenen) minder verkocht. En dan hebben we nog als voordeel dat we vooral samenwerken met individuele winkeliers, en niet zozeer met grote filiaalbedrijven. In de kleinere plaatsen komt de aanloop al weer eerder op gang dan in de grote steden. We hebben veel contact met de winkeliers en hebben steeds open en eerlijk gecommuniceerd en ze op de hoogte gehouden van waar we mee bezig waren. Dat is wat je nu moet doen vind ik. Van je laten horen en niet stil in een hoekje gaan zitten. Sinds vorige week ben ik weer klanten aan het bezoeken, op die manier kan ik een luisterend oor bieden. Dat is belangrijk. Wat me in de gesprekken positief opvalt is de creativiteit en de samenwerking van (lokale) winkeliers onderling. Anderzijds is het natuurlijk zo dat sommige winkeliers grote zorgen hebben. Ze voelen zich afhankelijk van fabrikanten en agenten voor coulance. De inkooporganisaties worden daarbij soms minder positief genoemd. Al ben ik blij dat ze er zijn, zij hebben er tenslotte voor gezorgd dat de geleverde collecties werden betaald.”

Enorm pluspunt
“We hebben in de afgelopen periode zeer intensief contact gehad met onze fabrieken in Italië. Zij hebben op hun beurt een goede relatie met toeleveranciers, en hebben daar 60 à 70% van hun orders vooruitbetaald. Dat is best spannend, maar het positieve is dat zij bij het opstarten als eerste weer geleverd krijgen, en de eigen productie alleen de vertraging van de lock-down in Italië van circa 4 weken oploopt. Niet veel winkeliers zijn er nu mee bezig valt me op, maar het is denkbaar dat verschillende fabrikanten in de komende maanden 20 tot 25% minder kunnen leveren van de bestelde goederen. Ondanks dat je nu minder verkoopt, moet je wel door. En zorgen dat je nieuwe collecties te bieden hebt, de consument wil uiteindelijk nieuwe dingen zien. Het feit dat wij nu weten dat we alle bestelde goederen kunnen leveren, zie ik als een enorm pluspunt.”

Verhouding basis en vernieuwing
“We zijn nu bezig met de planning van de najaarscollectie. Waar we voorheen op vaste momenten in Italië waren om overleg te hebben met de modelleur, is het nu een stuk lastiger om een reis te plannen. Ik zie dat alles ongeveer een maand opschuift, van het ontwerpproces tot de beurzen. Ik verwacht dat de komende collecties iets kleiner worden, en een mix zullen zijn van basiscollectie en vernieuwing. Voor winkeliers is het ook belangrijk om alvast na te denken over de modellen die je niet in de opruiming hoeft te doen, maar kunt achterhouden voor volgend jaar, en kunt aanvullen. Ik verwacht dat de schoenenbranche zeker nog een jaar nodig zal hebben voordat de zaken weer een beetje terug naar ‘normaal’ zijn. In de tussentijd is het belangrijk om positief te blijven, hoe moeilijk dat ook voor sommigen is.”

Recent Posts
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt
0