Ondernemer aan het woord: Herbert Hessels, ARA

Herbert Hessels, ARA

Herbert Hessels, ARA: “Het is een zeer onzekere situatie waar we met elkaar in zijn beland, en niemand weet echt goed wat er nog zal gaan komen. Eerder deze maand werd me in een conference call met 15 landen duidelijk dat de scenario’s ook nogal uiteen kunnen liggen. Daar kwam ter sprake dat het bij de Duitse retailers de goede kant op gaat, terwijl in Nederland de verschillen op dat moment erg groot waren tussen de binnensteden en de kleinere dorpen. Die laatste groep deed het op dat moment nog veel beter. Dat beeld wordt ook bevestigd door de filiaalbedrijven die op beide plekken actief zijn. Ook zijn er grote verschillen in de segmenten, en nemen de kinderschoenen een voorsprong op de dames-en heren schoenen. Dat ligt niet zozeer aan de collecties, maar aan de klantengroep. De doelgroep voor het comfort aanbod valt binnen een risicogroep en is veel voorzichtiger. De groei in online verkopen is enorm, met een laag aantal retouren, maar voor winkeliers die parallel aan de stenen winkel een webshop runnen is dit zeker geen compensatie voor het verlies aan verkopen. Bij het analyseren van de doorverkopen van de afgelopen maanden kom ik veel opvallende dingen tegen, zaken die je van te voren echt niet had kunnen voorspellen. De zeer uitgesproken modische items deden het enorm goed en waren nagenoeg uitverkocht. Een enorme uitschieter, ook in de landen om ons heen, was de verkoop van pantoffels. Alle varianten, ook die voor hoog winter, waren uitverkocht. Kortom, alles staat op zijn kop.”

Klap in september
“Ik ben bang dat de echte grote klappen pas in september zullen komen, als de schoenen voor de winter worden uitgeleverd. De liquiditeit van retailers staat door de slechte verkopen van de afgelopen periode enorm onder druk. Ook aan de kant van de fabrikanten staat er veel te gebeuren. De effecten van de corona crisis werken als een katalysator op een beweging die al zichtbaar was in de schoenenbranche. De verandering van bruingoed naar witgoed, waarbij heren zelfs onder een pak een sneaker dragen, maakt de markt voor kwaliteitsschoenen een lastige. Ook worden steeds meer schoenen via branchevreemde kanalen verkocht. In mijn optiek is er ook al vóór Corona gewoon minder “behoefte”; het totaal van uitgaven aan schoenen is minder belangrijk geworden voor de consument, en daar heeft het hoogste segment het meeste last van. We zitten met ARA gelukkig nog aan de “goede” kant. We hebben een stabiel en zeer breed aanbod en kunnen een gedeelte van de zomercollectie overzetten naar 2021. De payoff van ARA is altijd geweest ‘schoenmode die past’. En dat is nog steeds een goede vind ik. Het woord ‘mode’ en het begrip ‘pasvorm’ zitten erin, en dat is toch waar we om bekend staan.”

Tekort aan schoenen
“Wat me het meest is bijgebleven is toch wel de week van 15 maart. We stopten met uitleveren en de vertegenwoordigers gingen op individueel niveau het gesprek aan met de klant. De centrale vraag in al die gesprekken was, ‘wat heb je nodig?’ en wat kunnen we doen? Het on-bureaucratische van ARA werd op dat moment enorm gewaardeerd, dat past goed bij wat er nu nodig is. Het mooie in alle ellende is dat je nog veel meer kunt gaan samenwerken. Dat deden we al, maar nu nog veel meer. Ondanks de overheidssteun vrees is dat het voor veel schoenretailers ook het komende seizoen een uitdagende tijd wordt. In tijden van onzekerheid en recessie gaat de hand op de knip, en zijn schoenen en textiel geen eerste behoefte. Aan de andere kant veranderen de bestedingen van consumenten nu ook structureel, het is erg lastig te voorspellen. Het is ook denkbaar dat er dit najaar al een tekort aan schoenen ontstaat. Bepaalde Landen als India bijvoorbeeld kunnen waarschijnlijk niet alles uitleveren. Voor ARA wordt 90% in eigen beheer en in eigen fabrieken geproduceerd. Het feit dat we korte lijnen hebben en dichtbij huis produceren zou de komende periode wel eens in ons voordeel kunnen gaan werken.” Voor het komende seizoen introduceren we een bijzonder conditieprogramma met hoge marges om juist in deze tijd de winkelier te steunen. Partnership is nu meer dan ooit belangrijk!

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0