Ondernemers aan het woord: Marcel Emmen

“Dit is het moment om een blijvende verandering door te voeren”

Marcel Emmen startte een petitie en hoopt hiermee draagvlak te creëren voor een ‘algehele reset’ van de markt. De redactie van TRED sprak met hem over deze petitie en de uitdaging die als schoenwinkelier nu voor hem ligt.

Meebewegen met het klimaat
“Ik heb al jaren het idee dat we de inkoop en verkoop beter moeten laten aansluiten bij het veranderende klimaat. Het loopt inmiddels volledig scheef, maar het is ook lastig om aan te pakken. Je kunt tenslotte de handel niet stilleggen. Maar het wrange is, de handel ligt nu grotendeels stil. De maand maart was voor de meeste winkeliers een drama, en van april kunnen we ook niet veel verwachten. Als we nu blijvend het systeem twee maanden opschuiven hebben we een hele belangrijke verandering in de branche teweeg gebracht. De mogelijkheid om zo’n grote, en in mijn ogen zeer noodzakelijke, verandering door te voeren krijgen we niet snel meer. Daar is de petitie die ik ben gestart ook voor bedoeld, om een algehele reset van de markt te stimuleren. De sale van de zomergoederen in augustus in plaats van juni. De winter sale in februari in plaats van november. Door de leveringen op te schuiven zijn de goederen ook beschikbaar op het moment dat de consument er behoefte aan heeft. In de nazomer maanden september en oktober willen de mensen geen bontlaarsjes. En eind oktober gaan diezelfde laarzen alweer in de sale. Zo heeft de winkelier echt een te kort seizoen om zijn marge te maken, en geen middelen om een nieuwe collectie in te kopen. Het opschuiven van het seizoen betekent voor winkeliers twee maanden interen op je vermogen, en dat moet ook maar kunnen. Maar door gebruik te maken van de regelingen zoals NOW en TOGS wordt het deels gecompenseerd. Ik ken ook de voorbeelden waarbij de kosten van de accountantsverklaring die je nodig hebt om je omzetverlies aan te tonen hoger zijn dan de teruggave van de NOW. Dan val je als ondernemer wel tussen de wal en het schip.

Zelf ga ik in juni niet beginnen met de sale, en heb ik leveranciers gevraagd de leveringen op te schuiven. Daar wordt welwillend op gereageerd, deels ook omdat sommigen kampen met leveringsproblemen als gevolg van een tekort aan grondstoffen of een transportprobleem. Schuif het geheel twee maanden door en we kunnen weer op een gezonde manier verder. Met de petitie hoop ik dat we een blijvende verandering kunnen bewerkstelligen waar alle ondernemers in de schoenen en kleding op de lange termijn iets aan hebben.”
De petitie van Marcel Emmen is hier terug te vinden.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0