Schoenenbranche kent bijna alleen omzetverliezers in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2021 had 85 procent van de schoenenwinkels te maken met een omzetdaling vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar. Bij 70 procent was in dit kwartaal dat grotendeels gedomineerd werd door de corona-lockdown, zelfs sprake van een omzetdaling van meer dan 20 procent. Het CBS spreekt in dat geval van “snelle dalers”. In 15 procent was sprake van een “normale daling” (min 0,5 tot 20 procent). Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.

Winkels in schoenen, omzetstijgers en -dalers, 1e kwartaal 2021 (in %)

Een stabiele omzet met nauwelijks omzetstijging of -daling (minder dan 0,5 procent) werd in het eerste kwartaal niet gemeten in de schoenenbranche. Bij slechts 15 procent van de bedrijven werd een omzetstijging vastgesteld. Bij 8 procent was sprake van een normale omzetstijging (tot 20 procent) en bij 7 procent steeg de omzet snel (meer dan 20 procent).

Het kleinste aantal snelle omzetdalers (50 procent) zat bij de grootste schoenenbedrijven (vanaf 250 werkzame personen). De meeste (72 procent) bij de bedrijven met 2 tot 10 werkzame personen. De meeste omzetstijgers (21 procent) waren terug te vinden onder de kleinste schoenenwinkels (1 werkzame persoon), 12 procent groeide met meer dan 20 procent en 9 met minder dan 20 procent.

Bron getoonde cijfers: CBS

 

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0