Slijtersunie verliest kort geding tegen VNG om blurring

De voorzieningenrechter in Den Haag heeft een vordering van de Slijtersunie tegen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG, afgewezen. De unie had het kort geding aangespannen om een einde te maken aan een proef waarin gemeenten mengvormen van horeca en winkels gedogen, waardoor er in winkels alcohol geschonken worden.

In 34 gemeenten wordt deze overtreding van de Drank- en Horecawet bij wijze van experiment oogluikend toegestaan. Dergelijke mengvormen zouden de winkelbeleving van de consument verbeteren, met als gevolg meer klandizie voor de lokale middenstand. De Koninklijke SlijtersUnie is fel tegen. Zij ziet dergelijke mengvormen als oneerlijke concurrentie. De branchevereniging had de rechter gevraagd de VNG te veroordelen de deelnemende gemeenten schriftelijk op te roepen de proef met onmiddellijke ingang te staken.

Maar gezien de beperkte rol van de VNG in de uitvoering van de proef en het feit dat gemeenten zelf beslissen over wel of niet meedoen, oordeelde de rechter dat de SlijtersUnie onvoldoende aannemelijk had gemaakt dat de VNG iets doet wat niet mag. De SlijtersUnie zegt nu de afzonderlijke gemeenten voor de rechtbank te zullen dagen.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0