Column Juridisch:

Nu al spijt van de Wet Werk en Zekerheid?
(Deel I)

De feestdagen staan voor de deur, we gaan richting 2017. Een mooi moment om de eerste anderhalf jaar van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) te evalueren. Sinds de invoering per 1 juli 2015, is de kritiek – ook vanuit de juridische beroepspraktijk – niet van de lucht. Iedere keer als Minister Asscher zijn stokpaardje op televisie verdedigt, zijn mijn oren gespitst. Ik geef toe, interessant voor een arbeidsrecht advocaat, maar ook voor u als werkgever.  Als inzet van de verkiezingsstrijd in maart 2017, lijkt nu al zeker dat de WWZ komend jaar (ingrijpend) zal wijzigen (of verdwijnen?).

Duidelijk is dat de WWZ op onderdelen niet goed werkt in de praktijk. In deze column: wordt de werknemer beter beschermd door de WWZ en heeft de WWZ het ontslagrecht goedkoper gemaakt? In mijn volgende column: antwoord op de vraag of het ontslagrecht eenvoudiger en sneller is geworden.

Verbetering rechtspositie werknemer?

Wordt de werknemer beter beschermd door de WWZ? Op bepaalde punten wel. Eenmaal een vast dienstverband, heeft de werknemer meer ontslagbescherming door de limitatieve ontslaggronden. En ook heeft iedere werknemer in principe recht op de wettelijke transitievergoeding, ook na een ontslag via het UWV.

Maar krijgt de werknemer sneller een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd? Het antwoord luidt ‘nee’. Nog sneller dan voorheen, zou de werknemer volgens de WWZ een vast dienstverband moeten krijgen. De nieuwe ‘ketenregeling’ van ‘3x2x6’ (voorheen ‘3x3x3’) zou daar voor moeten zorgen. Leuk bedacht door de wetgever, maar de praktijk is weerbarstiger. Veel werkgevers geven in plaats van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, zodra de WWZ dit voorschrijft – na maximaal 3 overeenkomsten voor bepaalde tijd of na een periode van 2 jaar – simpelweg geen contractverlenging. De werknemer staat dan op straat. Averechts werkte de ketenregeling mijn inziens altijd al, alleen doet de nieuwe ketenregeling dat nóg sneller. Waar een werknemer het voorheen nog 3 jaar kon ‘uitzingen’, houdt het nu vaak al na 2 jaar op. Op dit punt schiet de WWZ haar doel dus voorbij. Sterker nog: Nederland is in Europa inmiddels één van de landen met de meeste flexwerkers en zelfstandigen op de arbeidsmarkt.

Ontslagrecht goedkoper? 

Is het ontslagrecht goedkoper geworden? Overall luidt het antwoord ‘nee’.

Sinds de WWZ, is de gemiddelde ontslagvergoeding in ontslagprocedures bij de kantonrechter slechts 14% lager dan voorheen. Op het eerste oog (iets) goedkoper dus, maar dit is ook een vertekend beeld. Want niet ieder ontslagzaak komt bij de kantonrechter. Sterker: onder de WWZ zijn werkgevers huiverig voor die stap, omdat de kans op een afwijzing van het ontbindingsverzoek reëel is. Onderhandelen dan maar! Hierbij heeft de werknemer vaak de onderhandelingskaarten in handen. Kan hij gaten schieten in het (flinterdunne) ontslagdossier van de werkgever, dan drijft dat de prijs op. Vaak tot wel tig keer de wettelijke transitievergoeding als ontslagvergoeding. Overigens zal dat soms goedkoper zijn dan de uitkomsten bij de (oude) kantonrechtersformule, maar zo goedkoop als de wetgever het voorspiegelde of wenste bij de invoering van de WWZ, is het nu ook weer niet.

Ook ontslagen via het UWV maken het ontslagrecht bepaald niet goedkoper. Voorheen kon de werkgever na het verkrijgen van een ontslagvergunning, het dienstverband rechtsgeldig opzeggen zonder dat hij een ontslagvergoeding hoefde te betalen aan de werknemer. Als een werkgever nu een ontslagvergunning verkrijgt van het UWV, dan zal hij onder de WWZ de wettelijke transitievergoeding moeten betalen. Dit laat zich niet rijmen met het doel van de wetgever om het ontslagrecht goedkoper te maken. Overigens is daarmee wél de ongelijke rechtspositie van de ontslagen werknemer via het UWV – terecht (!) – gelijk getrokken. Op dit punt is de WWZ dus wel eerlijker geworden.

stijn
Stijn Maas
Leeftijd: 38
Bedrijf: Allied Advocaten
Functie: Advocaat/Partner
Specialisatie: Arbeidsrecht
Ondernemers: “Kunnen mij altijd vrijblijvend bellen. Hoe benader ik klanten? Ik geloof in een persoonlijke benadering en een goede en duurzame samenwerking met klanten. Niet een kantoor staat u bij, maar de mens en advocaat Stijn Maas. Zoals ik mens ben, ben ik ook als advocaat: no nonsens en down-to-earth. Laagdrempelig en praktisch.”
Motto: “Als specialist arbeidsrecht bied ik praktisch, betaalbaar en laagdrempelig arbeidsrechtadvies voor particulier en MKB-ondernemers, zodat de arbeidsrechtadvocatuur voor een bredere groep mensen bereikbaar wordt. Dit doe ik met mijn unique selling points: een brede blik, betaalbaar en betrokken.”
smaas@alliedadvocaten.nl
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0