Meeste modebedrijven in de plus bij sterk omzetherstel in eerste halfjaar, maar toch ook nog veel omzetdalers. Grotere bedrijven scoren beter dan de kleinere
Ondanks dat de modebranches een sterk omzetherstel lieten zien in de eerste zes maanden van dit jaar, hebben niet alle bedrijven kunnen profiteren van een consument die weer geld wilde uitgeven aan kleding en schoenen. De meeste bedrijven lieten weliswaar een omzetplus zien, maar er waren toch ook nog de nodige bedrijven die hun omzet zagen dalen in vergelijking met het eerste halfjaar vorig jaar. Vooral veel kleinere bedrijven konden hun omzet niet boven die van de eerste helft vorig jaar tillen. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie economie.
Meeste en sterkste omzetstijgingen kledingbranche in eerste kwartaal, herenkledingbranche komt sterkste uit de bus
In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de omzet van de kledingbranche met 92,2 procent en in het tweede kwartaal met 19,5 procent. In totaal was de omzetwinst van de kledingbranche in de eerste helft van dit jaar 41,5 procent. In het sterke eerste kwartaal steeg de omzet bij 90 procent van de kledingbedrijven en in het tweede kwartaal bij 72 procent. Dit betekent dat in het eerste kwartaal ondanks de gretige consument toch nog 10 procent van de kledingbedrijven omzetverlies leed en in het tweede kwartaal bijna 30 procent. In het eerste kwartaal kwamen alle omzetdalers in de kledingbranche uit het segment van de kleinere bedrijven. Kledingbedrijven met 1 werkzame personen kenden met 13 procent de meeste omzetdalers, gevolgd door bedrijven met 2 tot 10 werkzame personen met 8 procent omzetdalers en bedrijven met 10 tot 50 werkzame personen met 4 procent omzetdalers. Vanaf 50 en meer werkzame personen waren er geen bedrijven die in het eerste kwartaal hun omzet achteruit zagen gaan. Voor het tweede kwartaal is dezelfde lijn zichtbaar in de omzetontwikkelingen binnen de kledingbranche. De meeste kledingbedrijven met een omzetstijging (85 tot 88 procent) kwamen voor bij de grotere bedrijven vanaf 50 werkzame personen en meer en de meeste omzetdalers (19 tot 27 procent) bij de kleinere bedrijven. Naar sub-branche onderscheiden leverde de herenkledingbranche in de eerste helft van dit jaar de beste omzetplusprestaties. In het eerste kwartaal steeg de omzet bij 94 procent van de bedrijven en in het tweede kwartaal bij 80 procent. Bij dameskledingbedrijven en kledingbedrijven die een algemeen assortiment van dames-, heren- en kinderkleding verkopen lagen de percentages net iets lager: 91 procent stijgers in het eerste kwartaal en 74 procent in het tweede kwartaal.
Iets meer omzetstijgers in schoenen- en lederwarenbranche in eerste kwartaal
Terwijl de omzet van de schoenen- en lederwarenbranche in het eerste kwartaal van dit jaar flink minder steeg dan van de kledingbranche (+70,6 procent versus +92,2 procent) telde de schoenenbranche in het eerste kwartaal naar verhouding net iets meer omzetstijgers: In het eerste kwartaal realiseerde in de schoenenbranche 92 procent van de bedrijven een omzetgroei tegenover 90 procent in de kledingbranche. In het tweede kwartaal toen de omzet van de kledingbranche ook harder steeg dan die van de schoenen- en lederwarenbranche (19,5 procent versus 15,6 procent) hetzelfde patroon: in de schoenenbranche waren er net iets meer omzetstijgers (73 procent) dan in de kledingbranche (72 procent). Net als bij de kledingbedrijven telde de schoenen- en lederwarenbranche in het eerste kwartaal van dit jaar onder de kleine bedrijven de meeste omzetdalers. Zo daalde in het eerste kwartaal bij 16 procent van de schoenen- en lederwarenbedrijven met 1 werkzame persoon de omzet en bij 7 procent van de bedrijven met 2 tot 10 werkzame personen. Bij de grootste bedrijven daarentegen waren in die periode geen dalers te bespeuren. In het tweede kwartaal kantelde het beeld enigszins: in totaal daalde de omzet bij ongeveer een kwart van de bedrijven, maar nu telden de grotere bedrijven de meeste dalers. Bij 37 procent van de schoenen- en lederwarenbedrijven met 10 tot 50 werkzame personen daalde omzet en bij bedrijven met 1 werkzame persoon “slecht” 22 procent.