Winkelhuren in 2016 flink gedaald

In tweederde van de Nederlandse winkelstraten en -centra daalden vorig jaar de huren, gemiddeld met 4,2 procent. Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van een onderzoek van vastgoedadviseur JLL naar 187 winkelstraten en -centra in 74 gemeenten.

Slechts in zeventien straten stegen de huren. De Amsterdamse Ferdinand Bolstraat voert de lijst aan. De huren stegen daar met 18 procent. Dat houdt verband met stations van de nieuw te openen Noord-Zuid metrolijn. Om die reden profiteren ook het Rokin en Damrak. Maar volgens Chris van Kaam, hoofd retail bij JLL, heerst in het merendeel van het winkellandschap nog geen hosannastemming. Vooral de kleinere steden hebben het moeilijk.

Retailers zijn selectiever in hun vestigingsbeleid, wat samen met de vele faillissementen van de afgelopen jaren heeft geleid tot de dalende huren. Retailers hebben in veel steden een sterke onderhandelingspositie. Volgens de onderzoekers van JLL komen door de daling huur en omzet weer meer met elkaar in balans. JLL verwacht dat de huurprijzen de komende twee jaar stabiliseren.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0